Welke geldtypen heeft je cliënt?
Iedereen, over de hele wereld, heeft acht geldtypen
We hebben allemaal een eigen, unieke combinatie. Archetype betekent in het Oud Grieks het originele patroon. Je komt archetypen bijvoorbeeld tegen in boeken en films. Denk aan Aquaman als de Held of Gandalf als de Magiër. We kunnen ons financiële gedrag verklaren vanuit acht geldtypen die in ons zitten. Elk geldtype heeft eigen kenmerken. Het Slachtoffer wil graag gered worden door een ander en zal zich financieel afhankelijk opstellen. De Struisvogel zal vaak worden opgelicht en de Controlfreak wil graag overheersen en zijn geldzaken en anderen onder controle houden.
Je kunt je voorstellen hoe belangrijk het is om te achterhalen welke geldtypen er aan het stuur zitten bij jouw cliënt of klant. Elke type vraagt namelijk om een andere, specifieke strategie. Je hebt:
- de Struisvogel
- het Slachtoffer
- de Held
- de Sint-bernard
- de Waaghals
- de Creatieveling
- de Controlfreak
- de Magiër
Hoe werkt het?
Ik weet zeker dat veel van jullie cliënten hoog scoren op de Struisvogel, het Slachtoffer, de Waaghals en de Sint-bernard. De training ‘Welk geldtype zit er voor mijn neus? is er voor wijkteammedewerkers, schuldhulpverleners en vrijwilligers. Je krijgt alle tools om aan de slag te gaan met de binnenkant van je cliënt. Je krijgt uitleg over de verschillende strategieën die wel werken per geldtype. Een Struisvogel vraagt om een totaal andere benadering dan een Sint-bernard. Als er schulden zijn, begin dan tussen de oren en niet met een inkomsten/uitgaven plaatje. Daarom leer je ook alles over je drie breinen. Over de impact van het reptielenbrein, het emotionele brein en het denkende brein op ons geldgedag en daarmee de bankrekening. En wat gebeurt er als je gebruik maakt van een vragenlijst over de geldgeschiedenis van je cliënt? De training is inclusief het boek Gek van geld.